Av. Emre Avşar’dan Adalet Bakanına E-Duruşma Önerisi

TELERADAR Haber Sitesinde yayınlanan haberi okumak için görsel üzerine tıklayabilirsiniz.

Haberin tam metni aşağıdadır:

Prof Hukuk Bürosu kurucu ortaklarından İstanbul Barosuna kayıtlı Av. Emre Avşar ile tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ilgili adliyelerde alınan önlemleri, avukatların durumunu, mahkeme ve duruşmaların ne şekilde olacağı konularını konuştuk.

Adalet Bakanına çağrı yapan Av. Emre Avşar, acilen E-Duruşma sistemine geçilmesi gerektiği konusunda Adalet Bakanına seslendiğini ve önerileri ile birlikte değerlendirmelerini aktardı.

Bildiğiniz gibi Covid – 19 Pandemisinin ülkemizde yayıldığı tarihten itibaren ülkece hayatın her alanında tedbirler alınmaya başlandı. En ihtiyaç duyulan alanlardan olan ADALET konusunda da Covid – 19 etkilerini gösterdi.

Adalet Bakanlığınca bir takım önlemler alındı ve alınmaya devam ediyor. Bildiğiniz gibi  25.03.2020 tarihinde alınan kararla birlikte 30.04.2020’e tutuklama talepli duruşmalar hariç olmak üzere diğer duruşmalar HSK’nın da yetkisiyle ertelendi, icra takipleri ve yeni talepler durduruldu, tebligat işlemleri askıya alındı ve hak düşürücü süreler de bu tarihe kadar durdurulmuş oldu.  Daha sonradan alınan önlemlerde de mahkemelerin nöbetçi mahkeme usulü ile işlemesine karar verildi. Yani her bir mahkeme dönüşümlü olarak bir gün nöbetçi oluyor, böylelikle basit işlemler aksamıyor. Ama pek tabi ki ivedi şekilde alınması gereken kararların alınmasında, taleplerin işlenmesinde aksaklıklar yaşandığı pek çok meslektaşımızın bize bildirdiği bir gerçek. Keza hangi mahkemenin hangi usulle işlem yaptığı bilinmiyor. Bu yüzden alınan her türlü karar her bir avukata tek bir elektronik posta yoluyla iletilerek bu bilinmezliğin önüne geçilebilir.

Avukatların bu dönemde çalışma oranları, işlemleri, yani gelir kapıları da kesilmiş durumda, muhtelif zamanlarda gerçekleşen sokağa çıkma yasakları, adliyelerin işlememesi, takip, dava, tebligat işlemlerinin durdurulmuş olması avukatları olumsuz yönden etkilemiştir. Tek gelir kapıları müvekkil ve vekil ilişkisi olan, başkaca gelir elde etmelerine kanunların izin vermediği avukatların bu zor durumda çalışamamaları çok büyük maddi güçlüğe düşmelerine sebep olmaktadır. Burada Barolara ve Türkiye Barolar Birliği’ne çok iş düşüyor.

Her bir meslektaşın yanında olmaları gerekiyor. Bu konuda özellikle CMK ödemeleri ile ilgili erken ödeme konusunda adım attılar ama, Türkiye’nin en köklü meslek kuruluşu olarak baroların maddi anlamda da avukatlara yardım etmeleri gerekiyor kanısındayım.

30 Nisan’dan sonra işlemler eskisi gibi olacak mı?

30 Nisan tarihi, Bilim Kurulunun tavsiyesi ile belirlenen bir tarih, ancak şu an baktığımızda kararın alındığı tarihle güncel vaka, bulaş ve ölüm sayı çok çok daha yüksek. Cumhurbaşkanlığı kararı ile bu sürenin yakın zaman içinde yeniden uzatılacağı görüşündeyiz. Tabi bu durum mağduriyetleri de artıracak. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün dediği gibi adliye binalarının kapılarına kilit vurulmamış olabilir ancak adliyedeki işlemlerin ilerlemiyor oluşu da bir gerçek.  Yani bu sürenin uzatılması bir gereklilik olmasına karşın, özellikle benim gibi genç meslektaşlarımızın mağdur olacağı da bir gerçek.

Peki bu durumda sizce ne gibi kalıcı önlemler alınabilir?

Malumunuz, bilindiği gibi özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde celselerin uzunluğu davaların yıllar boyu sürdüğü biliniyor. Duruşmaların ertelenmesi bu süreleri daha da uzatıyor, ertelenen duruşma tarihleri Eylül, Ekim hatta Aralık ayına öteleniyor. Bazı meslektaşlarımız, davasının 1 yıl önce açıldığı ancak bu son ertelemelerle 1 yılın sonunda henüz duruşması görülmeyecek olan  dosyalarının dahi olduğunu söylüyor. 1 yıl boyunca duruşma yapılmayacak olması hukukun evrensel ilkelerine aykırı.

Bu sebeple, en azından duruşmaların aksamaması adına “E-DURUŞMA” sistemine geçilmesi taraftarıyız. Bu husus daha önce sıkça tartışıldı, biz ülke olarak bu sisteme geçmeye en müsait ülkelerden biriyiz. İş ve dosya yoğunluğu ile birlikte mevcut pandemi durumunda alınabilecek en iyi önlemin online sistem üzerinden yapılacak duruşma olduğu kanaatindeyim. Mevcut sistemimizde bunun yapılabileceğinin örnekleri var. Örneğin SEGBİS sisteminde tutuklu sanıklar, başka ilde yer alan sanıklar SEGBİS üzerinden görüntülü konferansla anlık olarak mevcut duruşmalara bağlanabiliyorlar. Bunun avukatlar için geliştirilmesi ve avukatların duruşmalara “E-DURUŞMA” üzerinden katılması bu sorunlara çözüm olacaktır.

Ayrıca bu sistem avukatların sıklıkla yaşadığı “zaman kaybı” sorunu da ciddi manada başka bir çözüm olacaktır. Tüm meslektaşlarım bilir, dava ve duruşma yükünün çok fazla olması sebebiyle avukat olarak bazen saatlerce duruşma sırası beklemekteyiz. Duruşma saati gelmesine rağmen 3-4 saat duruşma sırası bekleyen meslektaşlarımız var. Bu durum verimlilik ve avukatın en değerli sermayesi olan zaman açısından, ayrıca usul ekonomisi açısından da içler acısı bir durum. Bu sayede avukatlar sisteme kayıtlı e-postalarından ofislerinde “E-DURUŞMA”’ya katılarak bu sorunlar ve sistemimizin en büyük sorunlarından bir tanesi çözülmüş olacaktır.

Herkese sağlıklı günler diliyor, mümkün oldukça evde izolasyon kurallarına uymalarını tavsiye ediyorum.

İstanbul Çağlayan Adliyesi – 22.04.2020
İstanbul Çağlayan Adliyesi – 22.04.2020
Av. Emre Avşar – İstanbul Çağlayan Adliyesi – 22.04.2020